februari 23, 2012

Verveling op je werk is gevaarlijker dan je denkt

verveling op werk
Hand in hand loop je met haar over het hagelwitte strand. Het is prachtig weer maar gelukkig is er ook een klein briesje. Haar mooie donkere haar wappert en danst zachtjes op en neer terwijl jullie langzaam verder wandelen op dit idyllische eiland. Haar volle glimlach doet je beseffen dat het leven niet perfecter kan. Ze kijkt je aan met een fonkeling in haar verleidelijke ogen en zegt…

Verveling op het werk

“Wanneer ga je het finance rapport opleveren?”. De palmbomen achter haar verdwijnen ras en maken plaats voor een grijze muur. Het strand verandert ter plekke in een kantoorruimte en voor je het weet ben je weer terug in de keiharde realiteit: je bent in een saaie meeting.

Blufpoker
“Eind deze week is het klaar” roep je. Je weet dat dit pure bluf is, maar je laat je niet kennen. Die bebrilde collega van die andere afdeling is zo’n etter. Als je de waarheid had vertelt, begon hij weer zijn tirade over het gebrek aan ownership van je afdeling. Wat een naar mannetje. Je geeft hem daarom een stomp in zijn maag. En nog een. Vervolgens parkeer je je vuist recht in zijn gezicht. Terwijl hij zoekt naar zijn bril, geef je hem nog een flinke genadetrap en hij stort inelkaar.

Wonderbaarlijk genoeg staat hij direct weer op en loopt naar het whiteboard om de Net Present Value van het project te berekenen. Je schrikt weer wakker: je bent in een saaie meeting.

Marktsegmentering
Je kijkt in je aantekeningen. Je hebt de marktsegmentering duidelijk in kaart gebracht met een taartdiagram. Wat heerlijk smaakt die vlaai. En wat een keuze! Je probeert ook eens een punt kersenvlaai. En daarna eentje met aardbeien. Wat lekker. “Koffie?” hoor je. “Een cappuncino zou nu perfect zijn” denk je nog, terwijl je ontdekt dat je nog steeds op diezelfde plek zit: je bent in een saaie meeting.

Dwalen jou gedachten vaak af in een meeting? Verveel jij je ook op je werk? Het lijkt een onschuldig probleem te zijn, maar het is gevaarlijker dan je denkt.

Wetenschappelijk onderzoek
verveling op je werkEr is onderzoek gedaan naar dieren die leven in gevangenschap. Wilde dieren in dierentuinen gaan uiteindelijk repetitief gedrag vertonen. Ze lopen op en neer langs de muur, volgen precies dezelfde stappen en knikken steeds met hun hoofd. Ze zien er gefrustreerd uit. Hersenonderzoek bij deze dieren heeft aangetoond dat neurale paden waren beschadigd en dat verveling de uiteindelijke oorzaak was.

Verveel jij je?
Hier zit een waarschuwing in voor mensen. Als je je verveelt op je werk, dan kan je jezelf niet ontplooien. Verveling is een biologisch alarm dat je vertelt dat je iets anders moet gaan doen. Ontslag nemen om jezelf te behoeden voor dit gevaar is dan ook een valide reden, maar…

Ik laat het hier bij, want anders dwalen je gedachten misschien weer af.

Foto’s: JoyTek, Mait Jüriado

 

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: