februari 20, 2012

Ons scholensysteem: Uitblinken in middelmatigheid (4)

Als je kritiek levert op iets, moet je ook met een oplossing komen, vind ik. Helaas moet ik moet ik bekennen dat dit artikel alleen het eerste doet. Een concrete oplossing heb ik (nog) niet.

Ik heb persoonlijk veel te danken aan ons scholensysteem. Ik ben dankbaar voor al het onderwijs dat ik heb genoten, van de kleuterschool tot aan de universiteit. Ik heb ook veel respect voor leraren, onderwijzers, professoren en iedereen in de onderwijswereld. Zelfs in deze uitdagende maatschappij, verrichten zij elke dag nog steeds wonderen, ondanks krimpende budgetten en striktere regelgeving en toezicht. Niets dan lof voor deze mensen!

Wel heb ik een aantal kritische noten bij het huidige scholensysteem. Vandaag de dag is het doel voor scholieren om uit te blinken in middelmatigheid. De motivatie om te leren komt niet bij het individu zelf vandaan, maar wordt extern opgelegd door de leraren en de ouders. Daar tegenovergesteld wordt het niet leren bestraft door bijvoorbeeld slechte cijfers. Ook wordt er weinig aandacht besteed om te ontdekken wat de echte talenten zijn van een scholier. In vier delen wil ik dit onderwerp behandelen en de nauwe relatie aangeven met Neem Ontslag!

Deel 1: Beoordeling
Deel 2: Passie
Deel 3: Verantwoordelijkheid
Deel 4: Ondernemerschap

Deel 4: Ondernemerschap

Laten we dit deel luchtig beginnen met een paar raadsels:

#1:
Which way is the bus going

#2: Wat hebben de volgende bekende personen met elkaar gemeen?

Mark Zuckerberg, Richard Branson, Ralph Lauren, Steve Jobs, Michael Dell, Larry Ellison, Bill Gates, Paul Allen, David Geffen, Ted Turner

Antwoord: zij hebben allen hun opleiding niet afgemaakt (of zelfs nooit begonnen)!

#3: Bekijk deze speech eens van Ken Robinson vanaf 7 minuut 40, hoewel de hele presentatie meer dan de moeite waard is.

Hoe meer ‘modern’ onderwijs we krijgen, hoe minder divergent, lateraal en outside the box we kunnen denken. Modern onderwijs leert ons net zoveel af als dat het ons aanleert.

Ik denk dat het de maatschappij ten goede komt als we weer divergent gaan denken. Dan zouden we zomaar ineens met allerlei ideeen kunnen komen om onze wereld mooier te maken, voor onszelf en voor anderen. Is het mogelijk zijn om weer outside the box te denken?

Het heeft uiteindelijk met vrijheid te maken. Kinderen kunnen vrij denken omdat ze vrij zijn. Ook jij kan vrij denken; je moet alleen de infrastructuur om je heen veranderen zodat jij ook vrij bent. De mogelijkheid daartoe is, bij uitstek, ontslag nemen. Dat betekent dat je je eigen verantwoordelijkheid neemt, maar ook dat je (eindelijk?) je eigen ideeen kunt nastreven. Zou dat niet fantastisch zijn?

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: