Zo vind je betekenisvol werk

betekenisvol werk

99% van ons weet niet wat ze graag zouden doen qua carrière. Het komt niet spontaan in ons op zoals dat wel bijvoorbeeld het geval is bij wat je op je boterham zal smeren. We hebben geen roeping of een duidelijke autoriteit die zegt dat we investment banker of bakker moeten worden. Dat wil niet zeggen dat we geen ideeën hebben, maar ze zijn niet helder genoeg in het vinden van betekenisvol werk.

Als je zelf geen plan hebt, word je al snel onderdeel van het plan van iemand anders. Als je dat niet wilt, en wel betekenisvol werk wilt, volg dan deze stappen:

1. Schrijf

Schrijf al je losse, vage ideeën op. Denk daarbij niet na over haalbaarheid of geld, dat werkt alleen maar restrictief. In een later stadium kun je daar nog genoeg over nadenken.

Alles wat je leuk vindt om te doen of om te maken. Dat kan van alles zijn en hoeft niet met werk te maken hebben. Hoe langer de lijst, hoe beter.

2. Denk na

Je hebt nu een lange lijst aan woorden zonder enige structuur, zonder logica. Nu ga je nadenken. Veel nadenken. Als je een nieuwe auto koopt, dan denk je ook goed na of dit de juiste auto voor je is. Neem dus ook (kwali)tijd voor het nadenken over jouw leven.

Waarom vind je deze dingen leuk? Wat zijn de achterliggende normen en waarden? Zie je een patroon? Of misschien is het patroon wel dat je geen patroon ziet. Dat betekent ook weer iets, zoals dat je continu uitgedaagd wilt worden bijvoorbeeld.

3. Probeer iets

Op een gegeven moment moet je stoppen met nadenken en gewoon iets proberen. Let wel: Het is lastig om mensen te overtuigen van jouw diensten als je er zelf niet in gelooft. Als je iets probeert, dan ben je zelf niet 100% overtuigd.

Daarom is de Fake it till you make it gedachte een hele goede. Het schept vertrouwen in je en dat geeft een impuls om het toch waar te maken. Uiteindelijk maak je zo je eigen waarheid.

4. Wat maakt mensen ongelukkig?

Uiteindelijk is wat je doet een kwestie van vraag- en aanbod. Kijk daarom naar de problemen van mensen? Wat maakt ze ongelukkig? Elke onderneming lost uiteindelijk een probleem van mensen op.

5. Heb vertrouwen

Een gebrek aan vertrouwen is uiteindelijk een misverstand van hoe de wereld werkt. Vertrouw in jezelf. Denk aan de lange termijn. Hoe wil je terugkijken op je leven? Geloof in jezelf. Alleen jij kan waarde geven aan jouw leven in relatie tot anderen. Zo creëer je betekenisvol werk.

6. Geniet

Geniet van je reis. Heb er plezier in. Je bent niet de enige die zoekt, het hoort bij het leven. Geniet van je ups én van je downs.

Wat zijn jouw tips om betekenisvol werk te vinden? Deel het in de comments.

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

GRATIS ebook - 15 tips voor wie ontslag wil nemen!
x

Nieuwe toekomst!

15 tips voor wie graag ontslag wil nemen
Mijn exclusieve e-book met 15 GOUDEN TIPS om je goed voor te bereiden op jouw ontslag.

Werk aan jouw toekomst!
x