juli 27, 2010

Frans Reichardt: Durf te kiezen voor je geluk

frans reichardtVoordat je verder leest, wil ik je waarschuwen: de kans bestaat dat mijn verhaal je leven zal veranderen. Een beetje of totaal. Ik zeg het liever nu alvast, dan kun je nog terug. Hoe lang werk je nu? Een jaar, vijf jaar, tien jaar?

Zeg eens eerlijk, ben je op en top gelukkig in je werk? Ik hoop het van harte. De ervaring leert dat velen van ons dat niet zijn. Dat we liever iets anders zouden doen. En toch blijven wij zitten waar we zitten en verroeren we ons niet. Terwijl niemand ons ervan weerhoudt te kiezen voor verandering. Wij houden onszelf tegen. En we verzinnen (drog)redenen om ons niet-veranderen te rechtvaardigen. Ik spreek uit ervaring, want ik deed precies hetzelfde. Mijn eerste advies: houd jezelf niet tegen. En lees nog even verder.

Na dienstverbanden bij verschillende werkgevers kwam ik tot de ontdekking dat ik niet (althans: niet voldoende) gelukkig werd in de organisaties waarvoor ik werkte. Mijn salaris was goed, de auto van de zaak was goed, mijn prestaties waren goed, de waardering voor mijn functioneren ook. Waar het aan ontbrak was echte voldoening van mijn werk. Die vind je niet in geld, een auto of een mooie pensioenregeling. Voldoening vind je in jezelf. Die kun je voelen. En als je die niet voelt, is dat een goed moment om jezelf af te vragen of je zo door wilt gaan of toe bent aan verandering. Toen mij duidelijk werd dat ik toe was aan verandering, besloot ik ontslag te nemen en voor mezelf te beginnen. Ik liet mijn zekerheden voor wat ze waren, verliet mijn comfort zone en heb van dat besluit geen seconde spijt gehad. Ook niet toen mijn bedrijf medio 2010 failliet ging en ik in een klap al het geld dat ik hierin had geïnvesteerd kwijt was. Terug bij af.

Naast de pijn, de teleurstelling en het verdriet biedt zo’n nieuwe situatie ook kansen. Een kans om het blanco blad dat voor me lag, opnieuw in te kleuren. Gelukkig hebben vijfentwintig jaar in marketing en communicatie mij een goed gevulde gereedschapskist meegegeven met vakkennis en ervaring, een prachtig netwerk en een goede reputatie.

Om het blanco blad (lees: mijn toekomst) op de juiste wijze in te kleuren, stelde ik mezelf de volgende drie vragen (en ik kan je van harte aanbevelen dat ook te doen):

1. Wat heb ik de afgelopen jaren gedaan (en wat niet)?

2. Wat heb ik in die jaren bereikt (en wat niet)?

3. Wat geeft me energie (en wat niet)?

De antwoorden op deze vragen vormen voor mij de leidraad voor het zetten van vervolgstappen. Ze bevatten de sleutel naar mijn nieuwe toekomst, de sleutel naar nieuw geluk.

Als je deze oefening doet bedenk dan het volgende:

1. Luister goed naar anderen en naar jezelf het meest.

2. Durf te kiezen voor verandering. Verlaat je comfort zone. Alles komt goed, echt waar.

3. Kies voor geluk boven geld. Als je ergens je geluk in vindt, komt geld vanzelf.

Frans Reichardt

Communicatieadviseur, Trainer & Auteur

www.fransreichardt.nl
frans[@]fransreichardt.nl

 

 


Meer inspirerende verhalen lezen? Klik hier.

Jouw verhaal op Neem Ontslag? Stuur een e-mail naar info[@]neemontslag.nl

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: