Heb je een carrière crisis? Goed nieuws!

carrière crisis

Zit je in een carrière crisis? Je bent niet de enige! Hier is een van de grootste geheimen van het leven: ondanks alle pogingen mensen die het tegenovergestelde beweren, weet niemand eigenlijk wat ze aan het doen zijn.

Maatschappelijke druk

We voelen een grote maatschappelijke druk om duidelijk te weten wat we willen. Het leven is echter helemaal niet zo zwart/wit. En als je dan al iets gevonden hebt dat erg goed bij je past, dan kun je een paar jaar later toch weer in een carrière crisis komen. Je verandert namelijk als persoon en daarmee veranderen je voorkeuren en interesses.

Uiteindelijk zijn we allen op zoek, bewust en/of onbewust, naar betaald werk dat betekenisvol is en ook voldoening geeft.

Keuze stress

Voor de industriële revolutie bestonden er zo’n 2000 verschillende beroepen. Vandaag zijn er al 500,000, als het niet meer is. Het lijkt geweldig om zoveel meer keus te hebben, maar het tegendeel is vaak waar. De overvloed aan mogelijkheden zorgt voor verlamming: het is juist lastiger te kiezen, omdat de kans dat je de verkeerde keuze maakt vele malen groter geworden is.

Verward zijn door carrière keuzes is simpelweg heel normaal. Of het nu gaat om switchen naar een andere baan of voor jezelf wilt gaan beginnen, je bent niet de enige.

Carrière crisis

Dat je er niet alleen voor staat moet je in ieder geval al een gerust gevoel geven. Maar laat het daar niet bij! Het is aan jouw de taak te vinden wat jou voldoening geeft en wat jij voor de wereld kan betekenen. Je moet niet wachten op het juiste antwoord voor jou. Dat komt niet vanzelf. Je moet op zoek gaan. Je moet in beweging komen. De reis die je begint gaat je heel veel brengen. En dat kan nog wel eens belangrijker zijn dan het resultaat wat je bereikt.

Mysterie

Wellicht maak je een verkeerde keuze. So what? Het leven is een groot mysterie. Niemand begrijpt precies waarom wij hier zijn. Maar het lijkt (mij althans) hoogst onwaarschijnlijk dat het leven alleen maar gebaseerd moet zijn op consumptie: inkomen verdienen en dat inkomen weer omzetten in je levensonderhoud zodat je weer verder inkomen kunt verdienen en de cirkel rond te maken.

Wat is het leven dan wel? Ik weet het niet. Jij weet het niet. Niemand weet het. Dus… Wat let je nog? Go and explore! Je kunt het niet fout doen, want niemand weet wat goed is! Dag carrière crisis!

It’s okay not to know all the answers. It’s better to admit our ignorance than to believe answers that might be wrong. Pretending to know everything, closes the door to finding out what’s really there.

Neil deGrasse Tyson

Foto: carriere crisis via Shutterstock

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: