Pak je pijn

pak je pijn

De wereld is in korte tijd enorm veranderd. De strenge maatregelen zijn inmiddels deels versoepeld en dat is prettig voor iedereen. Het leven kan weer langzaam terug naar ‘normaal’. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Afgelopen maanden werd pijnlijk duidelijk dat de grote social media platformen censuur uitoefenen. Officiële berichtgeving wordt gepushed. Bij zoekopdrachten wordt alternatieve content veel minder vaak getoond of zelfs helemaal niet. Daarnaast zijn gebruikersaccounts gewist.

Je eigen mening

Vrijheid van meningsuiting vind ik belangrijk. Het recht om ZELF je mening te kunnen vormen is minstens zo belangrijk. Het vraagt veel van iemand om een gedegenen onderbouwde eigen mening te maken. Je zult veel perspectieven moeten bekijken. Daarnaast moet je over je eigen vooroordelen kunnen stappen. Dat laatste is al een enorme overwinning op je zelf als je dat kan.

Helaas wordt meningsvorming steeds moeiliijker als de toegang tot alternatieve perspectieven weggenomen wordt. Dit veroorzaakt een enorme waarheidspolarisatie, waar je óf voor bent, óf tegen. Aan beide kanten is kritisch nadenken niet gewenst.

En vaak denk ik dan: je zult toch maar werken voor zo’n bedrijf. Je wordt gevraagd bepaalde acties uit te voeren die wellicht indruisen tegen wat jij denkt, voelt en waar je voor staat. Wat doe je dan? Ga je daar in mee?

Baan behouden

En dan komt de grote angst: ik wil mijn baan niet verliezen. Als je daar aan toegeeft, geef je ook een stukje van jezelf weg.

Althans, écht weg gaat het nooit. Het blijft aan je knagen. Je neemt het mee in je onderbewuste. Langzaam groeit het conflict in je, totdat het een punt bereikt waarop iets breekt. En dan moet je schoon schip maken en dat kan ingrijpende gevolgen hebben.

Ik heb veel mensen ontmoet die zo’n punt hebben bereikt. Burn-out, Bore-out, RSI, relatieproblemen, noem maar op. Pijn, figuurlijk en soms ook letterlijk.

Pak je pijn

Gelukkig kan het ook anders. Alleen moet je dan de keuze maken om NU je pijn te pakken: voor jezelf beginnen, op jouw voorwaarden, op jouw manier.

Die pijn, die hoort er bij. Voor jezelf beginnen is uitdagend. Je komt jezelf tegen op allerlei vlakken. Je zelfbeeld verandert. Je zult opnieuw moeten beginnen. Je zult heel veel moeten leren. Niet altijd leuk, wel nodig. Gelukkig kun je genoeg hulp vinden, als je maar zoekt.

Voor jezelf beginnen

De Coronatijd heeft voor ons gezin ook verandering gebracht. Door het verplicht thuiszitten zijn mijn vrouw en ik veel meer gaan samenwerken. Ze organiseert binnenkort een online training voor mensen die hun conscious business willen starten: Design a PROFITABLE business from your HEART in 3 days.

Ben je nog niet zo ver? Download dan het Heart-centered Business Canvas. Dit framework helpt je om de eerst en essentiële beslissingen te maken voor het beginnen van je bedrijf.

Wat je ook besluit, zorg dat je altijd je eigen keuzes maakt. Elke dag weer. Succes!

Foto pak je pijn via Shutterstock

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

GRATIS ebook - 15 tips voor wie ontslag wil nemen!
x

Nieuwe toekomst!

15 tips voor wie graag ontslag wil nemen
Mijn exclusieve e-book met 15 GOUDEN TIPS om je goed voor te bereiden op jouw ontslag.

Werk aan jouw toekomst!
x