november 22, 2017

Hoe vind je de juiste coach?

hoe vind je de juiste coach

Ik heb al eerder over coaches en coaching geschreven, zie onder andere de artikelen “Er zijn al duizenden coaches” en Eerst een diploma doen?. De vraag die tot nu toe ontbeantwoord is, en wel vaak gesteld wordt is: Hoe vind je de juiste coach? Omdat ik zelf ook gecoached heb, en ook diverse malen de coachee geweest ben, wil ik graag een aantal dingen met je delen die je hopelijk helpen om voor jou de beste coach te kiezen.

1. Wat is je uitdaging?

Allereerst, omkader duidelijk wat je probleem of uitdaging is. Dat helpt je om al een eerste schifting te maken in het grote aanbod. Soms weet je niet eens wat je probleem precies is. En dat is zelf al een probleem (lees: uitdaging).

2. Coach of mentor?

Ik maak graag even een tijdelijk onderscheid tussen het woord coach en mentor. Beide worden vaak door elkaar gehaald. Mijn eigen definitie is verre van veelgebruikt, dus hou dat even in je achterhoofd. Ik zie een “traditionele” coach als iemand die vooral vragen aan jou stelt. Denk daarbij aan vragen als “Hoe voelt dat?”, “Waarom denk je dat?”, “Waarom wil je dat?” en “Wat denk je zelf?”. Dit zijn krachtige reflectievragen en het helpt enorm als je dit samen met een coach kunt doen.

Een mentor in mijn optiek is iemand die naast bovenstaande vragen te stellen, je ook concrete opdrachten geeft, vanuit eigen ervaring tips en trucs geeft en vooral ook achter je aanzit om dingen te doen. Ik ben grote voorstander van mentors, omdat voor mij het actiecomponent essentieel is. Je treedt uit je comfortzone en dat is nodig voor verandering. Reflectie is belangrijk, maar als je er vervolgens niets mee doet, is het verloren tijd geweest.

Nogmaals, dit is mijn definitie. Er zullen ongetwijfeld coaches zijn die in mijn wereld eigenlijk mentor zijn en andersom. En er zullen mensen het niet eens zijn met mijn definitie (laat het weten in de comments!). Voor de leesbaarheid van de rest van dit artikel noem ik vanaf nu weer beide coach – maar hou deze paragraaf in je achterhoofd.

3. Persoonlijke ervaring

Ik denk dat het belangrijk is om te kijken naar de persoonlijke ervaring van de coach. Weet deze persoon wat je hebt meegemaakt? Heeft deze persoon dezelfde problemen overwonnen?

Lange tijd geleden ontmoette ik een coach en ik vertelde waar ik mee worstelde. De coach begon letterlijk te huilen, omdat ze eigenlijk zelf ook midden in die worsteling zat. Ineens was het gesprek omgedraaid en heb ik haar geholpen, omdat ik al veel verder was in mijn proces. Dit klinkt als een bijzonder verhaal, maar lees nog eens “Er zijn al duizenden coaches”; het is zeker niet uniek.

Vraag dus om de eigen ervaring van de coach. Iemand die hetzelfde heeft meegemaakt is veel meer waard dan iemand die intrinsiek niet weet waar jij mee worstelt.

4. Accreditatie, lidmaatschap, …

Ik sprak eens een practioner van de Byron Katie methode. Ze sprak wonderen over deze methode en zag ook alleen maar dat dit de oplossing voor nagenoeg alles. Methodes kunnen krachtig zijn, maar uiteindelijk maken mensen het verschil.

Ik geloof dan ook niet zozeer in methodes of accreditaties, ik geloof liever in personen. Een dergelijke opleiding of lidmaatchap geeft echter wel aan dat iemand geld heeft betaald en een stuk tijd geïnvesteerd heeft. Het zegt daarom niet direct iets over de kwaliteit, maar wel over commitment en hoe serieus iemand is in wat hij of zij doet.

5. Prijs

De prijzen van coaches varieren enorm. Moet je echt naar prijs kijken? Ja, maar met een andere blik. Ik denk dat je vooral ook naar transformatie potentieel moet kijken. En hoeveel kost het je als je niets doet en zo door blijft modderen? Ben jij bereid echt de verandering in gang te zetten die nodig is in je leven? Als je een stukje financiële pijn voelt is er een extra incentive om tot grote(re) verandering te komen. Als het je echt alleen om het geld gaat, dan gaat het niet écht om je probleem waarvoor je hulp vraagt.

6. Persoonlijke klik

Het is uiteindelijk mensenwerk. Je moet uiteraard wel een klik hebben met de persoon. Maar, let op: als je je ongemakkelijk voelt door de vragen die je coach stelt, ren daar niet driect voor weg. Het zou best wel eens kunnen zijn dat dit juist een stuk persoonlijke groei voor je is!

Aanbeveling

Ik ken veel coaches en kan er zeker een aantal aanbevelen – dus stuur even een berichtje.

Ik wil er in ieder geval één uitlichten… en dat is mijn vrouw Blanca Vergara. Zij is mentor (volgens mijn definitie 🙂 !) en helpt global professionals en richt zich op high performance.

Ze heeft verschillende boeken hierover geschreven en onlangs een krachtig programma gelanceerd: A better me in 100 days. Kijk zeker eens op haar site.

Aan alle coaches die dit lezen: (ik doe dit eenmalig!) bij deze nodig ik je uit om je coaching praktijk te promoten in de comments van dit artikel.

Succes!

Foto businessman via Shutterstock

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: