- in Eigen bedrijf starten , Mindset , Nieuws by Bertil Schaart
- |
- 2 comments
14 aspecten van ondernemen die compleet anders zijn dan je denkt
Ondernemen is anders dan wat je verwacht. Om dit toe te lichten, laten we eens naar de wereld kijken.
De Aarde is niet plat. Op zich een goede zaak: het betekent bijvoorbeeld dat je vanuit Hong Kong naar Los Angeles kunt reizen, zonder over de rand te vallen. Maar voor cartografen is dit juist een groot probleem.
Dat komt omdat het oppervlak van een bol niet kan worden getekend op een plat vlak zonder vervormingen aan de randen. De Mercator projectie is daar een goed voorbeeld van. De Vlaamse geograaf Gerardus Mercator had in de 16e eeuw al de aarde getekend als oppervlakte van een cilinder.
Wereldstandaard
Deze projectie is erg handig als je bijvoorbeeld met een schip zeilt over de oceaan. In 500 jaar is deze projectie uitgegroeid tot een van de standaard kaarten van de wereld.
Maar het geeft ons een aantal vreemde dingen over hoe de wereld eruit ziet. In werkelijkheid komen de lengtegraden samen bij de polen; op de kaart zijn ze echter parallel. Hoe dichter je bij de polen komt, hoe meer vervormd de kaart wordt. De dingen lijken groter dat ze in werkelijkheid zijn.
Kijk maar eens naar Groenland bijvoorbeeld:
Texas is bijvoorbeeld verrassend groot vergeleken met Europa:
Ondernemen, anders dan je denkt
Hetzelfde geldt voor de aspecten van ondernemen. Sommige dingen lijken erg moeilijk en lastig, terwijl ze juist eenvoudig zijn. Andersom geldt hetzelfde. Eenvoudige lijkende zaken blijken juist enorme uitdagingen te zijn.
Hier een lijst met aspecten van het ondernemerschap waar aspirant en beginnende ondernemers zich vaak op verkijken:
Lijst 1: Lijkt complex, is eenvoudig.
1. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Inschrijven stelt echt niets voor. Formuliertje invullen en klaar. De KvK beoordeelt jouw plannen niet. Ze doen geen viability onderzoek. Ze kijken niet of ‘jij het wel in je hebt’. Ze registreren voornamelijk en bieden je daarnaast veel waardevolle hulpmiddelen en advies. Maar de KvK is geen hindernis die je moet nemen. Wat juist wel veel voorstelt is de beslissing maken om ondernemer te worden. Maar goed, daar helpt deze site je bij.
2. Website maken
Een website maken is tegenwoordig niet spannend meer. Je hebt er geen technische kennis voor nodig. Zeker met een systeem als WordPress kun je in razend tempo iets moois neerzetten. Ben je absolute beginner? Mail naar website[@]neemontslag.nl en ik stuur je een gratis WordPress cursus voor beginners. Aan het eind van de cursus heb jij een website in de lucht. De echte uitdaging, zoals je zult merken, zit niet in de techniek, maar vooral in wat je op de website gaat schrijven.
3. Eerste klant vinden
Fair enough, deze hangt erg af van de tak van sport die je kiest. Maar over het algemeen zou je via je huidige vrienden- en kennissenkring redelijk eenvoudig een eerste betalende klant moeten kunnen vinden, met of zonder grote discount. Je hebt een hoop good will gekweekt de laatste jaren en mensen gunnen het je ook.
4. Boekhouding
Boekhouding is niet moeilijk, zeker niet als starter. Het is wel vervelend en tijdrovend. Daarnaast is het, naar mijn mening, voor een groot deel compleet nutteloos, maar wel verplicht. Het hoort er nou eenmaal bij. Zeker als startende eenpitter kun je gelukkig makkelijk uit de voeten met een excel sheet. Daarnaast zijn er legio boekhoudpakketten en online diensten die je goed kunnen helpen.
5. Netwerken en contacten leggen
Ik geloof niet zo in het ‘netwerken om te netwerken’. Op dit soort evenementen is alles zo geforceerd en de effectiviteit erg laag. Je hebt misschien wel 30 business cards gescoord, maar wat weet je nu van die mensen over een week of maand? Toch is netwerken makkelijk. Boek bijvoorbeeld eens een flexplek bij Seats2Meet. Je betaalt er niet voor met geld, maar met social capital. Dat betekent dat je open staat voor spontane ontmoetingen en jouw kennis en ervaring deelt met andere mensen. Binnen de kortste keren heb jij leuke en interessante contacten gelegd. Een aanrader!
6. Business plan schrijven
Het schrijven van een business plan lijkt veel tijd te kosten. Sommigen zijn er dan ook lange tijd mee bezig. Die kostbare tijd gaat verloren in het schrijven van een boekwerk, dat in de eerste instantie alleen maar voor de auteur zelf bedoeld is! Gelukkig kan het ook anders. Met Lean Startup Management houd je je alleen maar bezig met de essentie van je startende onderneming. Kijk hier voor een supersnelle business plan methode: voorbeeld ondernemingsplan)
Lijst 2: Lijkt eenvoudig, is uitdagend.
1. Juiste doelgroep vinden
Natuurlijk. Je hebt economie gehad op de middelbare school. Misschien heb je het ook wel gestudeerd of werkervaring mee opgedaan. Je kunt allerlei aannames doen over je doelgroep. Je kunt het ook nog academisch onderbouwen met onderzoeksrapporten. Toch zul je merken, dat de realiteit altijd net weer even anders is. Het vinden van de juiste doelgroep is een enorm tijdrovend proces. Je komt er achter door te testen, te proberen en te experimenteren.
2. Effectieve website maken
Een website maken is dus eenvoudig, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Een effectieve website maken is een heel ander verhaal. Wat zorgt er voor dat mensen zich inschrijven op je mailinglist? Wat beweegt mensen om op jouw website iets te kopen? De technische mogelijkheden zijn betrekkelijk eenvoudig te realiseren, maar de bezoekers moeten er wel mee aan de slag gaan. Dit is een tijdrovend en never-ending proces van analyse, A/B split testing, enquetes, trials en noem maar op.
3. Hoog komen in Google
Ik verbaas me nog steeds af en toe hoe enthousiaste starters denken dat hoog in Google komen ‘even een dingetje’ is. Ook al heb je een effectieve website, dat wil nog steeds niet zeggen dat er veel verkeer naar je site komt. Je kunt het voor een deel afkopen door middel van advertenties (okay, wel een beetje ‘een dingetje’ dus), maar search engine optimization is een vak op zich en waarbij de materie constant bijgeschaafd moet worden. Je kunt het goed uitbesteden, maar nog moet je nog steeds wel weten wat je precies gaat uitbesteden. Enige SEO kennis is dus onontbeerlijk.
4. Zakenpartner vinden die goed bij je past
Je kunt het vergelijken met het vinden van een levenspartner. Ik geloof niet dat er een zakelijke Tinder bestaat, maar er zijn genoeg mogelijkheden om in contact te komen met andere ondernemers, zie ook #5 van de vorige lijst. Het vinden van een zakenpartner met wie je langdurig zakelijk succes beleeft is een heel ander verhaal. Je moet elkaar goed kunnen aanvoelen, aanvullen, aanmoedigen, attenderen op fouten en daarnaast ook nog aardig vinden. De 5 A’s. Zo’n persoon vind je niet snel.
5. Social Media
Iedereen kan tweeten en Facebooken, maar social media land is inmiddels zo verzadigd. Je kunt nog steeds een grote groep trouwe volgers krijgen, maar dat vraagt veel aandacht en community management.
6. Focus
Het lijkt een open deur, toch vallen vele ten prooi aan het gebrek aan focus. Wellicht goed verklaarbaar. Als ondernemer heb je alle vrijheid om te doen en laten wat je wilt en als kersverse starter wil je hier natuurlijk van genieten. Gelukkig komt Vadertje Portemonnee je uiteindelijk wel een keer tot de orde roepen, maar dat is meestal op een rijkelijk laat moment.
7. Copywriten
Schrijven leer je als je 6 bent en daarom kan iedereen schrijven. Waarheid als een koe, maar schrijven is ook communiceren en dat leren we eigenlijk niet op school. Vergis je niet: goed, leesbaar en/of verkopend schrijven vraagt veel aandacht. Onderschat dit niet, want jouw communicatie is de reden waarom een klant van je koopt of niet.
8. Persoonlijke ontwikkeling
Deze moet eigenlijk op nummer #1 staan. Maar hopelijk valt hij als laatste juist nog meer op. Er gebeurt iets moois als je gaat ondernemen. Er komen allerlei creatieve processen in je los. Je gaat dingen doen die je nooit voor mogelijk hield. Je overwint allerlei angsten. Je haal veel meer uit een dag. Je groeit enorm als persoon. En daar zit de uitdaging. Groei is ook wildgroei. Je moet daarom continu snoeien en bijhouden. Schroom daarom nooit om te investeren in jezelf: cursussen, workshops, boeken, coaching, mentoring, etcetera.
Help je mee?
Er zijn er nog veel meer te verzinnen natuurlijk. Kun je deze lijsten helpen aanvullen? Of ben je het oneens met een aantal zaken? Laat het weten in de comments.
Foto: ondernemen is anders (Shutterstock)
P.S. De grootte van verschillende landen met elkaar vergelijken? Kijk eens op deze site: http://thetruesize.com/