- in Nieuws by Bertil Schaart
De 5 grootste risico’s van het werknemer zijn
Toen ik ontslag nam, werd ik gewaarschuwd voor alle risico’s. Ik had geen nieuwe baan waar ik naar toe kon. Velen vonden het een moedige zet, sommigen vonden het een domme zet. Er was een ding duidelijk voor mij: zo doorgaan is geen optie. In de tijd die volgde heb ik inderdaad vele risico’s gezien. En ik ben daar erg van geschrokken…
Maar het ging me niet om de risico’s van het ondernemerschap. Ik begon juist andere risico’s te zien. De risico’s die ik zou zijn tegengekomen als ik door was blijven werken en geen ontslag had genomen!
1. Het risico van (gebrek aan) zekerheid
De veiligheid van het hebben van een baan bestaat allang niet meer. Een bedrijf in financiele moeilijkheden zal moeten snijden in de kosten en veelal wordt er dan gekort op de personeelskosten.
In 2008 hebben we al gezien dat ogenschijnlijk gezonde bedrijven binnen de kortste keren ineens in de problemen komen en over de kop gaan. En als je het economische nieuws goed in de gaten houdt, zal je veel geluiden horen over een nieuwe crisis.
Heb je je eigen bedrijf, dan heb je uiteraard ook last van zo’n crisis. Maar in ieder geval ben je dan beter voorbereid, want ook in goede tijden ben je altijd op zoek naar nieuwe klanten. Je staat zelf aan het roer en je kan anticiperen op wat komen gaat.
2. Je leert niets meer bij
Als werknemer krijg je een baan omdat je tijdens je studie iets geleerd hebt wat interessant is voor je werkgever. Als je iets nieuws wilt leren, dan zal je je werkgever moeten overtuigen dat dit een interessante propositie is.
Werk je voor jezelf dan leer je elke dag, En je moet wel, want jij bent 100% verantwoordelijk voor de resultaten. Het ondernemerschap is een snelle (en harde) leerschool. Je zult zien dat hoe meer je leert, hoe makkelijker het wordt nieuwe dingen op te pakken.
3. Het risico van een vast plafond
Als werknemer maakt het in feite niet uit of je hard werkt of niet. Je maandelijkse salaris is vast en wordt vaak slechts een keer per jaar bijgesteld, met de inflatie als leidraad. Je zit onder een plafond waar je waarschijnlijk nooit doorheen groeit.
Als je voor jezelf begint, dan zijn de mogelijkheden om inkomen te genereren eindeloos. Alles wat je produceert kan je op verschillende manieren en vormen weer verkopen. Tevens kan je gaan denken aan het genereren van een passief inkomen.
4. Het risico van jouw zwakke punten
Als werknemer word je jaarlijks beoordeeld op je zwakke punten. Waarschijnlijk geven je collega’s je feedback op aspecten waar je op moet verbeteren. Vervolgens moet je een opleiding volgen die pogen om je zwakheden naar een normaal niveau te brengen.
Maar er wordt helemaal niet gekeken waar je nu goed in bent. Als je ergens goed in bent, en je vindt het leuk, dan moet je je daar juist in verdiepen om nog beter te worden. Alleen dan kan je echt toegevoegde waarde creeren.
Als je voor jezelf werkt, dan focus je juist op je sterke punten. Je zwakke punten besteed je uit aan mensen die daar wel goed in zijn.
5. Het risico van een negatieve werkomgeving
Veel kantoren moedigen creatief denken niet aan. Als veel werknemers negatief zijn, dan is het lastig om goed je werk te doen.
Je moet juist in een positieve omgeving zijn en creatief kunnen denken om productief te zijn. Werk je voor jezelf, dan bepaal jij zelf ook de sfeer. Het is in het begin wel wennen, want je kan niemand anders meer de schuld geven. Maar als jij eenmaal de juiste setting hebt gevonden, dan zul je zien dat heel veel dingen vanzelf gaan.
Zie jij nog meer risico’s van het werknemerschap? Vertel ze in de comments hieronder.