Wat wil je nu eigenlijk?

lifters

Af en toe neem ik wel eens lifters mee. Om te helpen, maar ook voor de gezelligheid. Het zijn meestal studenten die aan een liftwedstrijd meedoen.

Laatst had ik zo’n vrolijk liftkoppel meegenomen en het gesprek kwam snel op gang. Nadat ik vernomen had dat het studentenleven (gelukkig) nog steeds hetzelfde was, stelde ik een wat serieuzere vraag.

“Wat wil je gaan doen na je studie?”

Het viel me op dat de twee studenten daar geen duidelijk antwoord op had. Ze wisten het eigenlijk niet. Veel verder dan “iets dat goed verdient” kwamen ze niet. We waren inmiddels aangekomen bij het afzetpunt en daar namen we afscheid van elkaar. Het laatste deel van het gesprek bleef bij me.

Hoe kan je nu 5 à 7 jaar van je leven investeren in een studie zonder dat je een plan of idee hebt wat je daarna wilt doen? Zulke intelligente jonge mensen en niet inzien dat de essentie miste in hun studie?!

Reflectie
En toen bedacht ik me weer hoe ik destijd ben gaan studeren. Ik had namelijk ook totaal geen idee wat ik eigenlijk wilde gaan doen. Ik ben uiteindelijk Technische Informatica gaan studeren, omdat ik computers wel interessant vond.

Toen ik in de eerste week in de collegebanken zat en twee studenten naast me ontdekten dat ze alle twee de eerste 100 decimalen van pi uit hun hoofd kenden… begon het bij mij te dagen dat ik wellicht de verkeerde studiekeuze had gemaakt. Maar omdat ik geen idee had wat ik écht wilde, ben ik er mee doorgegaan.

Don’t get me wrong! Ik heb een fantastische tijd gehad als student en heel veel geleerd. De studie heeft me uiteindelijk ook veel gebracht. Ik heb echter nooit tijd genomen om echt deze vraag te beantwoorden:

“Wat wil ik nu eigenlijk?”

Het is opmerkelijk hoeveel mensen mij mailen dat ze graag ontslag willen nemen, maar niet weten wat ze nu eigenlijk willen doen daarna. Ik ga hier binnenkort een serie artikelen overschrijven. Voor nu stel ik jou dezelfde vraag:

“Wat wil je nu eigenlijk?”
Foto: Alx

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: