Gekke vraag, maar hoe eet jij je shit sandwich het liefst?

shit sandwich

Stel je wil graag lunchen en je gaat naar een broodjeszaak. De ober komt naar je tafeltje en vraagt:  “Wilt u uw shit sandwich met een speltbroodje of liever met een meergranenbol?

Absurde vraag natuurlijk. Je wil beide niet. Toch staan we vaak voor een dergelijke keuze. Sluit je aan bij de file of ga je door de koude regen fietsen? Een spectaculaire vakantie die een vermogen kost of een saaie maar voordelige vakantie? En natuurlijk, kies je voor werknemerschap of ondernemerschap?

Keuzes maken

Er is zoveel informatie beschikbaar. Er zijn zoveel voordelen om voor een baas te werken. Er zijn zoveel voordelen om je eigen baas te zijn. Er zijn zoveel nadelen aan het zijn van een werknemer. Er zijn zoveel nadelen aan het ondernemen.

Je moet dus eigenlijk kiezen tussen two evils. Het is onmogelijk om al die informatie op de juiste waarde en waarheid in te schatten. Hoe kun je de juiste keuze voor jou maken?

Mission impossible

Uiteindelijk is het antwoord heel simpel. Je kunt het namelijk niet. Je kunt niet de juiste keuze maken. Hoe je het ook bekijkt, beide keuzes zijn slecht (en tegelijkertijd dus net zo goed). Waarom zou je je tijd verliezen in het bepalen van de minst slechte?

Je kunt alleen een juiste keuze maken in de opties die je zelf creëert. En dat doe je op een hoger niveau. Op dat niveau kies je voor jezelf. Je maakt je eigen keuzes in je leven, onafhankelijk van de keuzes die je voorgeschoteld worden. Dit is jouw leven.

Ander denkniveau

Het zelfde geldt dus voor werknemer versus ondernemer. Het is geen binaire keuze. Het is niet eens een kwestie van balans. In jouw leven gelden veel meer factoren die tesamen voor jou de beste invulling geven aan jouw leven. Maar je moet wel naar dat denkniveau gaan. Dat betekent het loslaten van de status quo en ook alles wat je geleerd is.

Probeer eens te voelen wat voor jou werkt. Los van alles wat je verteld is. Connecteer met je innerlijke zelf. Dat is niet makkelijk, maar er zijn genoeg methodes die je daarbij helpen, zoals meditatie, journaling, of een goed gesprek met een coach.

Ook al maak je nu geen keuze tussen de twee, kies dan in ieder geval altijd voor het nemen van je eigen verantwoordelijkheid. Als je voorlopig nog even door gaat met wat je nu doet, dan neem je je verantwoordelijkheid, accepteert de nadelen (en voordelen) and you keep going.

Verantwoordelijkheid betekent ook dat je altijd weer nieuwe keuzes kunt en moet maken.

Trots

Gaat het echt niet meer om voor een baas te werken? Kost het je gezondheid en zet je daarmee dus letterlijk je leven op het spel? Blijf je dan vasthouden vanwege trots wat je hebt opgebouwd?

Ligt het ondernemerschap je niet? Lukt het je niet om je bedrijf levensvatbaar te maken? Blijf je dan vasthouden vanwege trots dat het je toch een keer moet lukken?

Er heerst een groot taboe op, maar opgeven mag gewoon. Het is geen zwakte! Integendeel, het toont kracht en moed om tot zo’n besluit te komen. In het ene geval betekent dat ontslag nemen, in het andere geval ga je wellicht weer solliciteren naar een baan. So what? Je hoeft het alleen aan jezelf uit te leggen uiteindelijk.

Nieuwe keuzes

Nieuwe inzichten geven je de mogelijkheid om weer andere keuzes te maken. Je gaat nooit weer terug naar af, want je bent niet meer de persoon die je was. Je kunt altijd weer opnieuw de keuze maken. Het is jouw leven, niemand hoeft jouw keuzes te snappen.

De dunne lijn tussen falen en succes

Volgens de Kamer van Koophandel falen 9 op de 10 bedrijven. Dat schrikt veel mensen af.

Maar er is iets bijzonders aan de 1 op 10 bedrijven die het wél haalt. Het merendeel daarvan is opgericht door mensen die daarvoor bij de groep 9 op 10 zaten. Ze hebben er van geleerd, gegroeid en weten wat wel en niet werkt.

Het leven is een grote ontdekkingsreis. Kiezen is daarom niet eenmalig. Als je je verantwoordelijkheid neemt, kun je altijd weer opnieuw kiezen.

Foto: shit sandwich via Shutterstock

Bertil Schaart