- in Lifestyle , Mindset , Nieuws by Bertil Schaart
Hoeveel heb je nodig sinds vorig jaar?
Op het moment van dit schrijven begeef ik me in de lobby van het Volkshotel in Amsterdam. Er werken hier veel zelfstandigen. Het is een prima werkplek en voor mij een uitstekende afwisseling met het thuiswerken. Deze manier van online werken is normaal voor de zelfstandigen die hier komen. Door de pandemie heeft nagenoeg bijna iedereen kennisgemaakt met werken op afstand.
Terwijl ik mijn koffie drink, lees ik een interessant artikel van de New Yorker: Why are so many knowledge workers quitting? De auteur onderzoekt hoe het komt dat in de Verenigde Staten zoveel mensen hun baan hebben opgezegd.
De verklaring is simpel. Veel kenniswerkers kwamen tot de herontdekking dat hun torenhoge woonlasten vooral te maken hadden met dat ze dicht bij hun werk wilden / moesten wonen. Echter, als je toch van thuis moet werken, dan betaal je premium prices voor iets waar je geen baat bij hebt. Er is sinds de pandemie een grote verhuizing naar buiten de stad. Veel werkgevers en overheden hebben ook al aangegeven dat (deels) thuiswerken de toekomst gaat zijn.
Ik was benieuwd naar de situatie in Nederland, maar ben nog niet op een artikel of onderzoek gestuit die dat bevestigd of ontkracht. Toch zie ik zeker wel wat zaken die overlappen.
Ook hier is de woon-werk reistijd een belangrijke factor voor mensen in het kiezen van hun woonplaats. Maar een nog grotere factor zijn de woonlasten. Zo is voor jongeren het vinden van een betaalbare woonruimte in een grote stad een utopie.
Het goede nieuws is dat door het thuiswerken in Nederland er een bewustwordig is gekomen. Die dure auto heb je vooral om naar je werk te gaan. Die nette kleren zijn vooral om aan te hebben op je werk. Die take-away lunches kocht je alleen maar omdat je geen tijd had om thuis iets te maken.
We hebben gezien dat je meer kunt met minder. Sterker nog, je kunt niet alleen meer met minder, je kunt veel meer met minder. Het artikel in de New Yorker verwijst naar het boek Walden van Thoreau. Ik heb het boek zelf nog niet gelezen, maar staat wel op mijn lijstje, zeker ook vaanwege de enigszins provocerende titel: Walden, and On The Duty Of Civil Disobedience. Je kunt het gratis downloaden bij gutenberg.org, omdat de rechten erover verjaard zijn. Gutenberg is een online bibliotheek waar je gratis klassiekers kunt downloaden.
In een hoofdstuk doet de auteur een nogal economische berekening van wat je minimaal nodig hebt om te (over)leven. Een heel interessante benadering, want de pandemie heeft ons in staat gesteld om daar eens bij stil te staan. Hoeveel (geld) heb je nu echt nodig? Wat geeft jou nu echt geluk en bezieling?
Ben jij anders naar je werk gaan kijken door het thuiswerken? Laat het weten in de comments.