Een nieuw leven als ondernemer

een nieuw leven

Ik kom ze af en toe tegen. Mensen die vroeger jarenlang als werknemer hebben gewerkt, veel hebben bereikt in hun carrière, maar toch op straat zijn gezet, omdat ze te oud en te duur werden voor hun bedrijf. Nu werken ze als zelfstandig ondernemer. Niet echt omdat het hun keuze was uiteraard. Maar ze ervaren inmiddels wel het plezier van de vrijheid die ze hebben gekregen.

De kennis en ervaring die mensen hebben opgebouwd is indrukwekkend en veelal goud waard. Echter, die 20 tot 30 jaar aan werknemerservaring… is geen 20 tot 30 jaar aan ondernemerservaring. In grote organisaties leer je namelijk vooral “hoe het hoort”. Je leert echter niet hoe je iets volledig zelfstandig, zonder middelen, vanuit het niets, voor elkaar moet boksen.

Nieuwe woorden

Typische carrière woorden als risico nemen, leadership, en running the extra mile krijgen een compleet nieuwe betekenis in ondernemersland. Sterker nog, ze krijgen andere dimensies.

Als werknemer werk je in een redelijk vastomlijnd kader:

  • Ja, je kunt wel risico nemen, maar hoe groot is de pijn die je maximaal oploopt?
  • Je kunt wel sterke leadership skills hebben, maar wel binnen de bestaande bedrijfscontext.
  • Running the extra mile doe je vooral voor je baas.

Meer betekenis

  • Als ondernemer loop je financieel risico. Er is een kans dat het allemaal niet gaat lukken.
  • Als ondernemer moet je ook leadership vertonen op gebieden waar je helemaal geen ervaring, kennis of affiniteit mee hebt.
  • Als ondernemer is the extra mile eigenlijk het minimum wat je moet doen… en niemand die je een schouderklopje geeft.

Een nieuw leven

Is dat het allemaal waard? Ronduit ja! Je krijgt er je leven voor terug. Je krijgt de kans om je leven opnieuw in te richten op een manier die bij jou past!

Ondernemen kun je niet leren uit een boekje. Je leert het vooral door het te doen. En dat kan nu al, zelfs als je nog werknemer bent. Kijk bijvoorbeeld eens naar Mind Your Own Business, waar je leert terwijl je in eigen tempo je bedrijf opzet. En om je extra te stimuleren: ik heb de prijs nu permanent verlaagd. Kijk snel!

zelfstandig ondernemer worden

foto: een nieuw leven via Shutterstock

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: