- in Eigen bedrijf starten , Mindset , Nieuws , Verhalen by Bertil Schaart
Financieel vrij en toch gevangen
Mensen zijn wonderlijke wezens. We zijn tot grootse dingen in staat, we maken de mooiste kunstwerken, we doen elke dag nieuwe wetenschappelijk ontdekkingen, noem maar op. En dat alles om de wereld en de mensheid verder te helpen. En dan toch… doen we ook hele rare dingen. Soms maken we het onszelf zo moeilijk mogelijk. Waarom is dat?
Ik wil je introduceren aan een kennis van mij.
Ze is getrouwd, twee kinderen, een part-time baan en in de gelukkige situatie financieel vrij te zijn. Dit betekent dat zij eigenlijk niet hoeft te werken. De opbrengsten van haar aandelenvermogen zijn ruimschoots voldoende om in levensonderhoud te kunnen voorzien. En dat is nog niet alles. Manlief, met full-time baan, is zelf óóḱ financieel vrij! Hij hoeft dus ook nooit meer te werken. En dat zijn ze beide al lange tijd. Dubbel bingo!
Jaloersmakend, is het niet? Toch is er iets bijzonders aan de hand.
Hij zit in een burnout. Hij heeft teveel stress op het werk. En is al een paar keer eerder uitgevallen door burnouts. Hij heeft problemen met de baas. De werksfeer is slecht en er mankeert van alles aan de bedrijfsvoering.
En nu zit hij zielig thuis, te wachten totdat ie zich net weer ietsjes beter voelt om weer aan de slag te gaan.
Drie keer raden wat mijn advies was!
Met zo’n duidelijk verhaal en een no-brainer oplossing voor je neus… Er staat WERKELIJK NIETS in de weg om het leven radicaal te verbeteren.
En dan toch niet. Ontslag nemen is blijkbaar geen optie!
De enige zekerheid die hij heeft met die baan is dat hij er doodongelukkig van werd.
Het heeft impact op zijn mentale gezondheid.
Het heeft impact op zijn fysieke gezondheid.
Het gezinsleven lijdt er onder.
“Ja maar…”, was het antwoord, “het is heel lastig om banen te vinden in zijn vakgebied.”
Het fascineert me. Er is geen reden om zo door te gaan. Toch houdt iets hem tegen. En misschien nog fascinerender: dit is geen unieke situatie!
Wat stopt ons?
Er zijn drie zaken die mensen tegenhouden om de stap te zetten:
1. Angst voor het onbekende. Elke verandering brengt onzekerheden met zich mee. Zelfs als de onzekerheden gedekt zijn, kan de turbulentie van verandering te heftig zijn voor mensen.
2. De sociale verplichting iets te moeten doen. Het wordt verwacht dat je bijdraagt aan de samenleving. Maar sommige bijdrages kosten de samenleving uiteindelijk veel meer dan dat het oplevert, zoals in bovenstaande geval.
3. Niet weten wat te doen. Veel mensen verlenen hun identiteit aan wat ze doen. Op de vraag “Wie ben je?” zullen ze antwoorden met hun functie. Als wie je écht bent niet meer te rijmen valt met je functie, dan moet je een nieuwe functie kiezen. Je zult moeten kijken in welk nieuw hokje je past.
En daar knelt iets. Jij bent veel meer dan een hokje. Jouw connectie met je unieke zelf zorgt voor een belemmering om iets te vinden wat bij jou past. Alles past en tegelijkertijd ook weer helemaal niet.
Het gevolg hiervan is inactie. Je blijft zitten waar je zit, omdat je simpelweg geen andere mogelijkheid ziet.
De keuze
Het grote onderliggende probleem is de verwachting dat het in één keer goed moet zijn. Dat is het niet. Het is een verandering. Je ondergaat een proces dat tijd nodig heeft.
De échte keuze is dus niet of je ontslag neemt of niet. De grote vraag is of je de verantwoordelijkheid neemt voor je keuze, waarbij niet kiezen ook een keuze is.
Wat houdt jou tegen? Kies je voor het pad van verandering of berust je je in de situatie?
Foto financieel vrij via Shutterstock