- in Nieuws by Bertil Schaart
- |
- 1 comments
Niet gelukkig op je werk een luxe probleem?
Het moment zal ik nooit vergeten. Ik werkte net een paar maanden in mijn eerste baan en moest op business trip naar Manila in de Filippijnen. Een geweldig avontuur natuurlijk voor zo’n jong broekie als ik! Met de taxi naar het vliegveld, ongelimiteerd croissantjes eten in de business lounge en vervolgens verwelkomd worden met champagne in de business class van de Boeing 747. Eenmaal aangekomen op de airport van Manila werd ik opgewacht door een chauffeur, strak in kostuum en met pet. Hij opende de deur van zijn grote limousine en ik stapte in. Wat voelde ik me een held!
We reden door de stad naar het hotel. Op een gegeven moment stonden we voor een verkeerslicht. Nieuwsgierig keek ik door de geblindeerde ramen naar buiten. Ik zag een klein meisje staan op straat. Ze keek me met indringende ogen aan, hoewel ze me natuurlijk niet kon zien. “Wie zou die belangrijke persoon zijn?” dacht ze misschien. Achter haar zag ik waar ze woonde; een krotje… gemaakt van roestige golfplaten. Geen deuren, geen ramen. Ik kreeg meteen een brok in mijn keel. Wat een contrast! De taxi trok weer op en vervolgde zijn weg. Dit beeld is me tot op de dag vandaag altijd bij gebleven.
En nog steeds denk ik er aan. Dankzij Neem Ontslag! kom ik in contact met vele mensen. Naast complimenten kreeg ik ook af en toe te horen dat mijn initiatief vooral een westers luxe probleem poogt op te lossen. Ik ben het daar lange tijd mee eens geweest. Denkend aan dat kleine meisje aan de andere kant van de wereld kon ik ook niet anders…
Toch ben ik nu een andere mening toebedeeld.
Ja, vanuit het perspectief van iemand die elke dag moet zien te overleven is dit absoluut een luxe probleem. Maar dat is wel het perspectief van iemand anders. Als jij een probleem hebt… dan is het JOUW probleem. Jij beoordeelt de omvang van jouw probleem aan de hand van je gevoelens en emoties. Iemand anders kan jouw probleem als een non-issue of een luxe probleem zien. Of, aan de andere kant van het spectrum, een ander kan jouw probleem misschien als een complete ramp zien, het einde van de wereld! Is dat relevant? Nee! Het is jouw probleem.
Zo’n 30 jaar geleden zal men in Amerika overgewicht ook als een luxeprobleem gezien hebben. Er is zoveel eten aanwezig, obsesitas was simpelweg een gevolg van overvloed. Nu is obsesitas echter een heel groot ‘echt’ probleem geworden in Amerika. Sommige mensen kunnen zich amper bewegen en de ziektekosten van het land zijn torenhoog. Een gezondere populatie zou meer kansen hebben om Amerika uit het economische dal te trekken waar het zich nu in bevindt.
Als jij niet gelukkig bent op je werk en jezelf elke dag met grote tegenzin naar kantoor sleept… dan heb je alles behalve een luxe probleem. Dan heb je een probleem dat steeds groter wordt. En dat kan je heel duur komen te staan…
Een lichaam dat dag in dag uit stress ervaart heeft het zwaar te verduren. Stress hoeft niet alleen gerelateerd te zijn aan werkdruk, maar kan net zo goed veroorzaakt worden door verveling op het werk. Deze onderliggende stress is dat je je voortdurend in een omgeving begeeft waar je niet wilt zijn. Zonder dat je het door hebt, doet die stress zijn subtiele maar vernietigende werk. Veel mensen komen er te laat achter dat ze een burn-out of bore-out hebben. Daarnaast wordt deze stress weer afgereageerd op de partner, de kinderen, het verkeer, en noem maar op.
Af en toe flinke stress in het leven kan geen kwaad. Sterker nog, het maakt je sterker. Net als met de motor in je auto. Als je af en toe flink in de toeren klimt, dan blijft je motor goed gesmeerd. Maar als je altijd in het rood op de toerenteller zit, dan zal dat de levensduur van je motor ernstig bekorten. En zo is het ook met het menselijk lichaam.
Het is zeer gezond om je vaak te realiseren hoe goed je het wel niet hebt ten op zichte van mensen die het stukken minder hebben. Het zet jouw probleem in een ander daglicht… maar jouw probleem blijft hoe dan ook bestaan!
Wat doe jij aan je ‘luxe’ probleem?
foto: viewfinderview