- in Eigen bedrijf starten , Nieuws by Bertil Schaart
- |
- 5 comments
Voorbeeld ondernemingsplan
Je hebt er lang over nagedacht. Het moet er nu eindelijk eens van komen. Je hebt de knoop doorgehakt. Je gaat je eigen bedrijf starten. Van harte gefeliciteerd!
Eindelijk heb je ontdekt waarin je wilt starten en wilt nu flink aan de slag gaan. En het eerste wat je wilt gaan doen is het schrijven van je ondernemingsplan. En je bent nu naarstig op zoek naar een voorbeeld ondernemingsplan. Maar laten we eerst een klein stapje terugzetten.
Voor wie schrijf je een ondernemingsplan?
Er zijn natuurlijk verschillende vormen van ondernemerschap. Jouw plan zal daar van afhangen. Toch geldt, als je iets schrijft, moet je wel eerst weten wie de doelgroep is. De doelgroep in alle gevallen is duidelijk. Dat ben je zelf. Je schrijft namelijk in de eerste plaats een ondernemingsplan voor jezelf om:
- Structuur: je losse gedachten en ideeën eens goed te ordenen
- Dashboard: overzicht te hebben zodat je precies weet wat je moet doen
- Performance: op later tijdstip te zien hoe goed je het doet (of juist niet)
Communicatiemiddel voor anderen
Pas als jij je ondernemingsplan zelf goed begrijpt en kunt uitleggen, dan kan je het plan gebruiken als communicatiemiddel voor anderen. Waarschijnlijk zul je het moeten aanpassen voor de verschillende doelgroepen:
- Als je business partners zoekt, zul je moeten de toegevoegde waarde voor hen moeten toelichten. Beantwoord de vraag in hun hoofd: “What’s in it for me”.
- Als je support, ondersteuning, validatie en kennis zoekt, vergeet dan ook niet de meer persoonlijke aspecten er bij te betrekken.
- Als je het ondernemingsplan gebruikt om financiën aan te trekken, dan zul je het meer moeten richten op de cijfers.
Lean Startup Management
Het schrijven van een business plan kost veel tijd. Sommigen zijn er dan ook lange tijd mee bezig. Kostbare tijd gaat verloren in het schrijven van een boekwerk, dat in de eerste instantie alleen maar voor de auteur zelf bedoeld is!
Gelukkig waait er een frisse wind in ondernemersland. De tijd van dikke rapporten is voorbij. En dat geldt ook voor dikke ondernemingsplannen. Met Lean Startup Management houd je je alleen maar bezig met de essentiële vraag voor elke startende onderneming:
“Gaat deze onderneming een succes worden?”
Dat succes ga je niet behalen door de grootte en omvang van je ondernemingsplan. Je zult hard moeten werken en veel onderzoek moeten verrichten. Onderzoek betekent niet (meer) in de bibliotheek of achter je computer zitten en market research rapporten lezen. Onderzoek nu betekent veldonderzoek. Je gaat naar buiten (of per telefoon) en benadert de potentiële klanten direct met een vraag als “Is dit iets waar jullie geïnteresseerd in zijn?”.
Ondernemingsplan voorbeeld
Als je Lean Startup Management toepast, dan kun je snel en makkelijk jouw business model ontwikkelen. Aan de hand van de veld-data die je verzamelt pas je eenvoudig jouw plan aan.
Als voorbeeld van een modern ondernemingsplan geef ik je het Business Model You, de methode van het best-seller boek waar ik co-auteur van ben.
Business Model You® is een simpele maar krachtige manier om de kracht van het denken in business modellen om te zetten naar het vormgeven van je eigen onderneming.
Met dit Business Model You canvas maak je snel en doeltreffend jouw ondernemingsplan. In de eerste plaats voor jezelf, maar het werkt ook uitstekend als communicatiemiddel naar anderen, omdat het in een keer alle belangrijke aspecten van elke onderneming omvat.
Het Business Model You® proces gebruikt een makkelijk te begrijpen visuele tool om je te leren hoe je zakelijke en “persoonlijke” business modellen kunt beschrijven en analyseren. Het laat je zien hoe je de koers in je leven kunt herzien en op welke wijze je persoonlijke en carriere wensen daarin kunt vertegenwoordigen. Je bent dan klaar om je leven te veranderen aan de hand van het Personal Business Model Canvas.
Download het Voorbeeld ondernemingsplan hier.