september 4, 2012

De échte kieswijzer

Website starten voor beginners

De verkiezingen staan weer voor de deur. Op woensdag 12 september brengen miljoenen mensen hun stem uit op een partij in de hoop dat dit tot verbetering zal leiden.

Ik heb inmiddels diverse online stemwijzers gedaan en mijn mening moeten geven over vele stellingen. Ik werd er niet bijzonder vrolijk van. De stellingen gaan zeker wel over zaken waar we een antwoord voor moeten vinden, maar geen enkele stelling ging over het échte probleem.

Het échte probleem
Na het browsen door verkiezingsprogramma’s van diverse partijen ontdekte ik dat geen enkele grote partij het échte probleem onder ogen ziet/wil zien. In de verkiezingscampagnes strijden de grote partijen met elkaar louter over problemen in de periferie. Er worden diverse oplossingen aangedragen ter bestrijding van de symptomen, maar nergens wordt gesproken over de kern van waar we mee te maken hebben.

Wat is dan het échte probleem?
Laat ik met de deur in huis vallen:
Het systeem is ziek. Het systeem is rot tot op het bot. En het wordt zieker met de dag.

Het systeem is geïnfecteerd door een greed-is-good mentaliteit, een blinde drive naar continue groei, on-etische en immorele business praktijken, nutteloze bureaucratie, keiharde leugens in finance en politiek, een compleet verouderde corporate en sociaal feudaal stelsel dat een sterk veranderende samenleving krampachtig probeert vast te houden in haar verstikkende tentakels, noem maar op… Het systeem is ziek, heel ziek.

Zachte heelmeesters
De meeste partijen komen met plausible en steekhoudende argumenten hoe we de symptomen kunnen oplossen. En hoewel ze tegenstrijdig aan elkaar kunnen zijn, het zijn allemaal stuk voor stuk prima oplossingen met ongetwijfeld dito slagingskansen die absoluut verzachtend kunnen werken voor de samenleving. Echter, het zal nimmer leiden tot een sustainable toekomst op financieel, sociaal maatschappelijk, geo-politiek of welk gebied dan ook.

Er is geen gevestigde partij die het systeem zelf aan de kaak stelt en met een totaaloplossing komt. Lijden we dan allemaal aan cognitieve dissonantie? Hoe lang kunnen met deze struisvogelpolitek nog ondersteunen?

Wat kies jij?
Ik geloof niet dat Den Haag dit systeem weer beter kan maken. Den Haag vormt namelijk integraal onderdeel van dit systeem en daarmee onderdeel van het échte probleem. Maar let op, het gaat verder. Veel verder…

Is het dan de schuld van de zogenaamde ‘elite’? Zijn zij de allergrootste veroorzakers van dit zieke systeem?

Nee, niet de elite. Of je nu gelooft in het bestaan van een paar rijke families die alle touwtjes in handen heeft, of je verwijst dit regelrecht naar het land van de fabeltjes. Het maakt niet uit, het is totaal irrelevant.

De allergrootste veroorzakers van dit zieke systeem zijn namelijk… jij en ik. Dit zieke systeem wordt in leven gehouden omdat wij er nog steeds elke dag, bewust en onbewust, aan bijdragen.

Wij zijn geen onderdeel van het systeem… WIJ ZIJN HET SYSTEEM. Zolang we ons afhankelijk blijven opstellen van het systeem, zullen we alleen maar bijdragen aan de continuering van dit zieke systeem. Dit systeem zal nooit veranderen als wij ook niet bereid zijn om te veranderen. Wat heeft het voor zin om een stem uit te brengen in de hoop op veranderingen als wij zelf niet willen veranderen?

Serieus, wat kies jij?
Daarom vraag ik je nogmaals: Wat kies jij? Het maakt mij niet uit welke partij je stemt. Het maakt mij niet eens uit of je überhaupt stemt of niet. Maar ik wil wel dat je kiest. Ik wil heel graag dat jij voor jezelf kiest. Dat je je eigen verantwoordelijkheid neemt. Dat je zelfredzaam wordt. Dat jij actief aan de slag gaat om te ontdekken wat jij nu echt wilt. Dat je in gaat zien dat de enige duurzame groei die haalbaar is in deze wereld, persoonlijke groei is.

Je hebt lef nodig om voor jezelf te kiezen. Je hebt ballen nodig. Want het huidig systeem zal je niet steunen, het zal je zelfs tegenwerken. Het is dan ook een keuze die niet zonder pijn is. Maar als je voor jezelf kiest, verander je het systeem, elke dag. ‘Wij’, alle individuen die reeds voor zichzelf gekozen hebben, hebben jou nodig. Ook jij bent een change agent en ook jij kan deze wereld een stukje mooier maken door voor jezelf te kiezen.

Goed nieuws
Je hoeft niet te wachten op 12 september. Je kunt nu al kiezen. Je hoeft je niet eens te legitimeren. Wat kies jij?

Foto: Raja R

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: