augustus 10, 2011

Hoe zit het dan met geld? Deel 4

Vaak genoeg krijg ik opmerkingen van mensen die mijn site gezien hebben. “Wel leuk en aardig maar hoe krijg ik dan inkomen?”

De luidste boodschap van deze site is dat je altijd voor jezelf moet kiezen. Als je iets doet wat je al een lange tijd niet leuk vindt, dan moet je daar verandering in brengen. Dit is jouw leven. Als jij niet gelukkig bent met jouw leven is er maar één iemand die daar verandering in kan brengen, en dat ben je zelf.

De keuze is geheel aan jou. In deze vijfdelige serie ga ik in op de volgende aspecten van de vraag “Ja maar hoe zit het dan met geld?”

Deel 1: Prioriteit
Deel 2: Mogelijkheden
Deel 3: Realisme
Deel 4: Waarde van geld
Deel 5: Risico spreiding

Deel 4: De waarde van geld

Wat is de waarde van geld?

Het is al jaren geleden. Een vriend vertelde me in paniek wat er gebeurd was. Hij was zwaar teleurgesteld. Hij had een baan aangeboden gekregen in Engeland voor 350.000 pond. Zijn vorige salaris was 500.000 pond, dus het was een enorme stap terug voor hem…

Wat is de waarde van geld? We hebben er geen besef van. We snappen dat we voor een paar euro een maaltijd kunnen kopen. We snappen dat we voor enkele honderden euro een vliegtuigreis kunnen kopen. We snappen dat we voor een jaarsalaris een auto kunnen kopen. Maar dan houdt het op. Gaat het over hogere bedragen, dan raken we het besef kwijt.

Overheden spenderen miljarden euro’s. Grote corporaties maken miljarden euro’s winst. Grote banken geven voor miljarden euro’s leningen uit aan landen. Kan jij je er nog een voorstelling van maken? Dit is de wereld van het grote geld. Het is een heel andere wereld… waar jij en ik geen deel van uitmaken.

Toch is deze wereld van het grote geld aan het veranderen. In 2008 hebben we al een enorme crisis meegemaakt en op dit moment staan we wellicht aan de vooravond van een volgende crisis. Aandelenmarkten zijn enorm volatiel en reflecteren meer sentiment dan onderliggende waarde. Overheden en centrale banken grijpen hals over kop in om de eigen economie en munteenheid te behoeden voor een crash en schuiven de fundamentele problemen naar de toekomst.

Te midden van al deze turbulentie zie je echter ook nieuwe initiatieven ontstaan, die bewust of onbewust een nieuw geluid laten horen. Ik heb het dan over Bitcoins, virtuele valuta op Facebook, de groeiende ruilhandel (barter), diensten waarbij de klant na afloop zelf de prijs bepaalt, microdiensten zoals Fiverr en noem maar op.

Zonder een oordeel te vellen over deze initiatieven, is het wel een duidelijk signaal dat de ‘oude’ economie sterk verandert. Er is m.i. een sterke beweging naar wat ik de P2P market noem; peer-to-peer of person-to-person. Daar waar de grote corporaties en overheden aan het falen zijn, floreert juist deze individuele markt, een markt waarbij twee personen goederen of diensten uitwisselen, al dan niet tegen monetaire betaling. Dankzij het internet kunnen individuen op eenvoudige wijze een netwerk opbouwen en handel bedrijven met andere individuen over de gehele wereld.

Of geld, zoals wij dat nu kennen, zal verdwijnen weet ik niet. Ik weet wel dat de waarde van geld sterk aan erosie onderhevig is. Dan heb ik het niet zo zeer over koopkracht of inflatie, maar meer over de sociale waarde van geld. We verliezen het gevoel van geld. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen in Nederland voor het ZZP-schap kiezen. Hoewel ze weten dat het inkomen van een gemiddelde ZZP-er onder het salaris van de werknemer ligt, kiezen ze desalniettemin voor deze stap. De vrijheid die een ZZP-er geniet is voor hem of haar veel meer waard dan een hoger inkomen als werknemer; de sociale waarde van geld wordt steeds minder.

De keus is aan jou. Wil jij op de oude manier doorgaan in deze economie? Een economie waarin jij vecht om de kruimeltjes, terwijl de taart door anderen verdeeld wordt? Geloof jij dat we op deze manier duurzaam kunnen samenleven? Of hecht jij meer geloof aan een opkomende nieuwe economie die veel dichter bij de mens staat als individu; een economie waarin jij je eigen taart bakt, volgens je eigen recept?

foto: Toban Black

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: