Lijd jij ook aan het ‘hoger opgeleid’ syndroom?

Hoger opgeleid ontslag nemen

Ik zal het niet snel vergeten. Ik deed een investorpitch voor de tech start-up die ik toen leidde. We hadden naarstig geld nodig en ik zette mijn beste beentje voor. Na mijn korte pitch kwam de eerste vraag: “Waarom ben jij dan de juiste persoon voor deze venture?” In de eerste zin van mijn antwoord werd ik al onderbroken. Ik had het verboden woord gebruikt. Ik vond het erg belangrijk om te noemen dat ik een MBA diploma had van een gerenommeerde business school.

“Je weet niets!”
“Ohhhh, daar hebben we er weer zo een! Met zo’n diploma weet je niets!”. Wat was ik op mijn teentjes getrapt! Zoveel geld geïnvesteerd in die opleiding en deze persoon schuift dat één, twee, drie van tafel. Wat een ##$@, wat denkt ie wel?

Later begon ik in te zien dat hij gewoon keihard gelijk had… en nu pas durf ik dat ook zo te zeggen.

Het Hoger Opgeleid Syndroom
Ik had last van het ‘hoger opgeleid’ syndroom. Dit is één van de grootste valkuilen van het ondernemerschap. Omdat we een bepaalde titel dragen, denken we dat we ook iets kunnen. En dat lijkt te kloppen, zolang je werknemer blijft. Dan kan je schermen met je diploma’s en zo telkens een betere positie veroveren.

Zelfkennis, durf en creativiteit
Het zelfstandig ondernemerschap werkt anders. Jouw achtergrond is wel belangrijk, maar het gaat veel meer om jou als persoon. Zelfkennis, durf en creativiteit zijn daarbij essentiële ingrediënten. Helaas leer je dit niet op je opleiding.

Leverage
Volgens mij is dit een reden waarom sommige zelfstandige ondernemers ook weer stoppen en terug gaan naar de loonslaaf constructie (foei!). Je kunt als zelfstandige ondernemer namelijk veel minder leverage creeëren met je diploma’s. Waar je als werknemer deuren kunt openen met je diploma, moet je als ondernemer deuren openbreken met je handen…(of door het raam klimmen).

Neem afscheid!
Als je een nieuw pad ingaat, betekent dat ook dat je afscheid moet nemen van bepaalde zaken. Let wel: die mooie opleiding van je heeft er wel voor gezorgd dat jij nu zo snel doorgegroeid bent naar een positie waar jij NIET wilt zijn. Neem afscheid!

Daarom raad ik starters aan hun opleiding mentaal af te schrijven, net als met boekhouden, alleen dan in je hoofd. Focus je volledig op je nieuwe zelf. En lukt het je om die transformatie door te gaan, dan gebeurt er iets moois: de meerwaarde van jouw opleidingen komt dan vanzelf weer bovendrijven! En dan staat daar een nieuw krachtig persoon, die ook nog eens gewapend is met een mooie diploma!

foto: jameskm03

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: