juni 21, 2010

Oefening: wat doe ik als miljonair?

Laten we eens een mind oefening doen. Het is vandaag maandag. Ik geef je vandaag 1 euro. Die moet je vandaag besteden. Wat ga je er voor kopen? Het maakt niet uit wat. Misschien een kroketje of een ijsje. Niet spectalulair, maar toch lekker.

Morgen vraag ik je het zelfde. Maar ik geef je het dubbele. Wat ga jij doen met die twee euro? Het maakt niet uit wat, maar je moet het besteden.

Misschien een frisje of lekker biertje op een terras. Proost in ieder geval.

Overmorgen kom ik weer naar je toe en vraag je weer iets te besteden. Ditmaal echter voor 4 euro. Wat ga je doen?

Je kan het geven aan de zwerver bij de ingang van de supermarkt of je koopt er een weekblad voor.

De dag er na sta ik weer voor je. Alsjeblieft, 8 euro, zelfde opdracht. Je moet er iets voor kopen.

Wellicht koop je er een lekker broodje gezond voor, met tomaat en sla.

De volgende dag krijg je van mij 16 euro. Wat doe je? Je trakteert jezelf  bijvoorbeeld op een taxiritje zodat je niet hoeft te fietsen.

De dag er op krijg je 32 euro. Wat doe je? Misschien toch maar dat leuke t-shirt kopen.

Dan 64 euro. Hee, da’s een volle benzine tank!

We zijn een week verder. Het is weer maandag en ik geef je 128 euro. Uitstekend eten in een goed restaurant?

Dinsdag 256 euro. Een horloge of ander sieraad?

Woensdag 512 euro. Toch maar dat mooie pak of die galajurk doen?

Donderdag 1024 euro. Daar kan je een mooie vliegvakantie voor kopen.

Vrijdag 2048 euro. Je geeft een knalfeest voor al je vrienden, gratis drank en muziek!

Zaterdag 4096 euro. Even je kater uitslapen en dan naar de winkel om een mooie italiaanse scooter te kopen. Lopen is vandaag zo moeilijk!

Zondag 8192 euro. Hoera, eindelijk een nieuwe keuken.

Maandag, we zijn nu twee weken verder en ik geef je 16384 euro. Tijd voor een bezoekje aan die kunstgallerij om dat mooie schilderij te kopen.

De volgende dag, 32768 euro. De autodealer op de hoek staat klaar voor je met koffie.

Woensdag, misschien nog een keer naar de dealer wat je hebt ook nog een sportauto nodig. Kan makkelijk met die 65536 euro. En de koffie smaakte erg goed.

De dag er na rijd je met je splinternieuwe auto en je koffertje met 131072 keiharde euro’s naar een jachthaven. Met je excessieve uitgavenpatroon kan je beter eens in een bootje op het water uitrusten.

Hoera, eind van de week en 262144 euro in je binnenzak. Het verveelt je nog steeds niet, want je hebt een mooi vakantiehuisje in Zuid-Frankrijk op het oog.

Zaterdag word je wakker met frans stokbrood en croissantjes. En 524288 pietermannen op het dienblad. Terug naar Nederland weer om een nieuw huis te kopen?

Zondag is aangebroken. 1048576 euro’s te besteden. Het wordt al een beetje lastig. Grachtenpandje dan maar doen?

Maandag, de derde week achter de rug. 2097152 euro’s… heb je nog ideëen? Meegaan met de Space Shuttle?

Als je mensen vraagt wat ze gaan doen als ze 10 miljoen euro winnen in de loterij, dan is het eerste wat ze zeggen: “Mijn baan opzeggen natuurlijk!”

Echter, met bovenstaande oefening heb je net iets meer dan 4 miljoen uitgegeven. En dat was niet eens gemakkelijk. Het gaat ook uiteindelijk helemaal niet om al die bezittingen. Het gaat namelijk om het verkrijgen van die vrijheid.

Die boot, het vakantiehuis, de sportauto, allemaal leuk, maar in feite heb je al die materiele zaken helemaal niet nodig. Het gaat er om om de dingen te doen die jij leuk vindt. En ook daar kan je geld mee verdienen.

Zonder die 4 miljoen… of 10 miljoen kan je ook gelukkig worden. Je hoeft alleen maar ontslag te nemen om eindelijk te dingen te gaan doen die je echt interessant vindt, waar jij passie voor hebt. Denk daar maar eens over na.

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: