augustus 22, 2010

TIP 6: Leer risico’s te nemen

Veel mensen willen wel ontslag nemen, maar hebben geen idee waar te beginnen. Je begint een nieuw avontuur, met veel onzekerheden en onduidelijkheden. Voor sommige mensen is dat juist spannend, voor anderen is dat juist wat ze vasthoudt in hun huidige baan.

Hier volgt de volgende practische tip in deze mini serie van 15 posts. Deze tips kunnen je helpen om opheldering te krijgen voordat je je baan opzegt.

Dus, zit je vast in je baan, volg dan deze serie aan tips die je hopelijk een kick-start geven om je droomleven te beginnen.

TIP 6: Leer risico’s te nemen

Het verlaten van je veilige baan om je dromen na te streven lijkt misschien een groot risico. De enige manier om je zelf klaar te stomen voor het nemen van dit ‘grote’ risico is door te oefenen met kleine risico’s.

Door te oefenen met kleine risico’s zul je ook je persoonlijke angsten weten te overwinnen en vervolgens meer mogelijkheden ontdekken.

Bijvoorbeeld, neem eens een drastisch ander kapsel. Een kapsel waarvan jij denkt dat andere mensen dit niet goed zouden vinden (maar jij natuurlijk wel). Je zult zien dat de impact er van eigenlijk niet groot is, of zelfs helemaal nul is. Je zult wat hooguit wat opmerkingen krijgen, maar voor de rest zul je niet anders behandeld worden door je collega’s.

Hoe neem je die kleine risico’s?

Begin met het doen van kleine dingen die je normaal niet zou doen of waar je bang voor bent om te doen.

  • Als je altijd effen kleuren draagt qua kleding, voeg dan eens een gedurfde accessoire toe.
  • Als je verlegen bent, zeg dan eens hallo tegen een vreemdeling in een boekhandel.
  • Als je altijd de zwerver bij de supermarkt negeert, begin dan nu eens een praatje.
  • Als je kieskeurig bent qua eten, kies dan iets in het menu wat je totaal niet kent.
  • Als je bang bent om bekritiseerd te worden, start een blog en vertel jouw mening.

Doe elke week iets waar je bang voor bent, zodat je je zelf prepareert voor grotere stappen. Je kunt je ervaringen delen in de reacties van dit artikel.

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: