Wat is een beëindigingsovereenkomst?

wat is een beëindigingsovereenkomst

Wil je graag ontslag nemen maar durf je niet? Zit je eigenlijk te wachten totdat jij eindelijk aan de beurt komt bij de volgende ontslagronde? Neem het heft in eigen handen en vraag een beëindigingsovereenkomst aan.

Wat is een beëindigingsovereenkomst?

Een beëindigingsovereenkomst wordt ook wel ontslag met wederzijds goedvinden genoemd. Weer een andere term is de vaststellingsovereenkomst. Simpel gezegd, het is een overeenkomst waar beide partijen, werkgever en werknemer, besluiten om de samenwerking te beëindigen.

Iets voor jou?

Door de crisis zijn er sinds 2008 veel ontslagrondes geweest . Ook nu nog staat dagelijks in het nieuws dat mensen hun baan verliezen. Als je weet dat in jouw bedrijven posities gaan verdwijnen, én je bent niet blij op je werk, dan kun je ook zelf het initiatief nemen. Dat kan op twee manieren:

  • 1. Zelf ontslag nemen – Botweg doen wat deze site aanbeveelt (ontslagbrief overhandigen, handje schudden en nieuw leven beginnen). Voordeel: je hebt je vrijheid z.s.m. terug.
  • 2. Het gesprek aangaan met je leidinggevende en uitleggen dat je denkt aan nieuwe kansen. Wellicht dat jouw baas al opdracht heeft om op termijn mensen te ontslaan. Als jij zelf het initiatief toont, kun je samen kijken naar een mooi en prettig afscheid voor beide partijen. Je stelt je nieuwe leven dan wel uit (wat heel kostbaar is!). Voordeel: je kunt een mooie financiële regeling treffen en behoud je recht op het sociaal vangnet.

Op gelijke voet

Er zijn diverse juridische partijen die kunnen helpen met het vaststellen van een beëindigingsovereenkomst. Maar voor het zover is, moet je eerst het gesprek met je werkgever (durven) aangaan. Vergeet daarbij nooit dat je op gelijke voet staat met elkaar. Jij bent in feite je eigen bedrijf, de leverancier van het product ‘jij’. Jouw werkgever is je klant of opdrachtgever. Je gaat dus een zakelijk gesprek aan, waar beide partijen gelijkwaardig zijn.

Je kunt openlijk vertellen dat langdurige samenwerking op deze manier niet meer tot optimaal resultaat leidt voor je klant. Jij als leverancier blijft je onverminderd inzetten, maar voorziet op termijn dat de kwaliteit van je werk er onder zou kunnen gaan lijden.

Op deze manier geef je een mooie voorzet wat kan leiden tot ontslag met wederzijds goedkeuren. Of jij zelf de suggestie van beëindigingsovereenkomst moet doen kan ik niet beoordelen. Ik heb daar geen ervaring mee (ik ben van de botte eerste manier!). Heb jij hier wel ervaring mee? Laat het weten in de comments.

Foto: contract via Shutterstock

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: