Zelf ontslag nemen

zelf ontslag nemen

Je ziet het geruime tijd al niet meer zitten op je werk. Je sleept jezelf naar je bureau elke ochtend. Uitgeput kom je weer thuis. Je vult de avond met nietszeggende activiteiten alvorens je naar bed gaat om net genoeg energie te hebben om hetzelfde ritueel de volgende dag te herhalen. De gedachte om zelf ontslag te nemen gonst af en toe door je hoofd. Maar zelf je baan opzeggen – dat kan toch niet?

Zelf ontslag nemen

Stap 1: Zelf ontslag nemen is altijd een optie. Het ligt zo voor de hand dat velen vergeten dat het kan. En mag. In de eerste instantie is het een puur mentale uitdaging. Jij moet voor jezelf beslissen dat je te allen tijde ontslag mag nemen. Dat is een kaart die je altijd in je kaartendek hebt. Deze gedachte alleen al werkt bevrijdend. Je kiest voor jezelf, altijd en overal.

Lees bovenstaande nog eens en laat het diep op je inwerken. Jij hebt het recht om een gelukkig leven te leiden en daartoe mag jij altijd keuzes (zoals ontslag) maken.

Denk als een strateeg

Stap 2: Nu heb je jezelf permissie gegeven om serieus de optie ‘zelf ontslag nemen’ onder de loep te nemen. Bekijk je leven als een strateeg. Denk aan de lange termijn. Wat gebeurt er met jouw leven als je geen actie onderneemt? Hoe zie je de trend van jouw geluk en happiness zich verder ontwikkelen de komende jaren?

Ben je er van overtuigd dat verandering nodig is?

Wacht niet op betere tijden

Stap 3: Goed nieuws: Verandering komt vanzelf. Altijd. Als je maar lang genoeg wacht. Echter, elke verandering die vanzelf komt is altijd om het leven van anderen mooier te maken. Mocht jouw leven er ook van kunnen profiteren, dan heb je geluk gehad. Het is slechts een bijkomstigheid voor degenen die de verandering teweeg hebben gebracht.

tijd voor actie

De enige verandering waar jij zelf beter van wordt is verandering die jij zelf start. Natuurlijk komen dan ook de nodige uitdagingen op je pad. Het zal niet gemakkelijk zijn. Maar al deze uitdagingen zijn testen om te verifiëren dat je écht die verandering wilt. Als jij 100% overtuigd bent van de noodzaak van verbetering in je leven, ben je ook bereid daar al het nodige werk voor te doen.

Wat wil je nu echt

Stap 4: Het allerbelangrijkste om door te kunnen pakken is dat je een scherp beeld hebt van wat je wel wilt in je leven. Hoe duidelijker die visie is, hoe makkelijker het is om het te realiseren.

Het enige grote probleem is: jouw hele dag is gevuld met activiteiten die je niet wilt. Waar haal je de energie en mentale rust vandaan om jouw wensen duidelijk in kaart te brengen?

Een nieuwe start

Stap 5: Blijf denken als een strateeg. Jij moet de koers bepalen waar je naar toe wilt gaan in je leven. Als je daar tijd voor nodig hebt, neem dan ook die tijd. Ga praten, lees boeken, volg cursussen. Deze site alleen al biedt allerlei mogelijkheden om je daarbij te helpen.

Je toekomstbeeld tot in de details uitwerken is onmogelijk. Maar een grove richting aangeven waar jij naar toe wilt gaan lukt je wel. En als je dan ook de eerste stappen in die richting doet, wordt alles duidelijker. Elke stap die je zet brengt je dichter bij je einddoel. Zelf ontslag nemen, daarmee zet je die eerste belangrijkste stap; een nieuwe start. Je slaat een nieuwe weg in en je kan niet meer terug.

Niet meer terug kunnen klinkt als een verlies. Dat is de reden waarom zovelen die stap niet maken. Niet meer terug kunnen is juist de grote winst. Je kunt niet meer terug; niet meer terug naar de oude situatie die je niet meer wilde. Je kunt alleen maar vooruit, vooruit naar waar je wél naar toe wilt! En geloof me, de vervolgstappen daarna zijn dan al weer een stuk makkelijker te nemen. Je leven wordt een stuk duidelijker. Je bespaart jezelf een hoop levenstijd door een eind te maken aan die twijfel en écht voor jezelf te kiezen.

Wanneer neem jij zelf ontslag?

foto zelf-ontslag-nemen, tijd-voor-actie via Shutterstock

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: