september 28, 2011

Zijn jouw 40 uren efficient?

We leven volgens het denkbeeld dat je 40 uur per week moet werken om productief te zijn. Maar wees eens eerlijk… op jouw kantoor, hoeveel van die 40 uur die jij daar doorbrengt zijn nu echt productief? Hoeveel van die lange vergaderingen waren nu echt noodzakelijk?

Helaas zit het idee van die 40 uur bij ons ingebakken. Werk je namelijk minder uur, dan krijg je het gevoel dat je niet genoeg bijdraagt… onafhankelijk van hoe productief je bent.

We moeten echt af van dit idee. Iedereen die werkt, werkt uiteindelijk naar een resultaat. En daar gaat het om. Helaas krijg jij als werknemer niet betaald voor het leveren van dat resultaat, je krijgt betaald voor de tijd die je op kantoor doorbrengt.

Doe je extra je best, dan krijg je je werk eerder af. Als gevolg krijg je dan meer werk, maar je beloning blijft hetzelfde. Krijg je je werk juist niet op tijd af, dan moet je overuren maken. Je beloning blijft hetzelfde.

In feite de enige incentive voor een werknemer om hard te werken is zijn of haar kans op promotie. Echter, hoe meer werk jij kan doen in dezelfde tijd, hoe waardevoller jij bent op die positie. En daarmee zou je dus zelfs je kansen op promotie kunnen VERKLEINEN, want om jou te vervangen is MINSTENS een iemand nodig.

Het gevolg is dat deze hardwerkende werknemers zich niet genoeg gewaardeerd voelen en op den duur gedesillusioneerd worden. De drive om zaken efficient aan te pakken vervaagt langzaam maar zeker. Uiteindelijk gaat men dan de 40 uur ‘uitzitten’, wachtende op het verlossende weekend.

Het voordeel van de zelfstandige ondernemer is dat hij geen promotie nodig heeft. Elke dag kan je jezelf een promotie geven! Maar het allermooiste is dat je beloning veel meer gebaseerd is op je resultaat. Je weet waarvoor je het doet. Onze economie wordt er efficienter van en dat is iets wat we in deze tijd heel hard nodig hebben!

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: